Imobiliare Romania Real Estate

Tranzactiile imobiliare reclama un plus de atentie

Desi afacerile imobiliare ar trebui sa fie oneste si transparente, uneori acestea sunt dresate dolosiv, in detrimentul clientilor, prin tot felul de practici incorecte, generate mai ales de impresia ca persoanele implicate ca beneficiari nu se pricep de fapt la astfel de tranzactii, impresie de multe ori nejustificata. De altfel, sunt destule exemple de oameni de afaceri de succes, intens mediatizati, implicati in afaceri si tranzactii imobiliare extinse, in contul achizitionarii dreptului de reprezentare in litigii si procese, de la beneficiarii de drept a retrocedarilor funciare sau imobiliare, prin efectul legislatiei de profil.  

Cheltuielile suplimentare aferente tranzactiilor imobiliare, foarte des ascunse si neprecizate initial in oferte, devin deseori semnificative ca valoare si trebuie solicitate inainte de semnarea vreunui contract, inainte de a fi prea tarziu. Achizitia unei locuinte noi prespune astfel perceperea de TVA, adica inca 19 %, iar la creditul ipotecar solicitat pentru o casa, termenul de plata este extins, ceea ce presupune in primul rand o anumita stabilitate de mare perspectiva a locului de munca si a venitului dar, pe langa plata avansului si a ratei lunare, trebuie adaugate si alte comisioane, garantii si asigurari (cam inca 2 % din valoarea creditului) care conditioneaza obligatoriu creditul. Apoi, orice tranzactie imobiliara presupune plata taxelor notariale, estimate le 2-2,5 procente din valoarea proprietatii, iar orice astfel de afacere imobiliara prin agentiile de profit comporta plata unui comision, conform contractului de prestare de servicii imobiliare (care asigura prezentare, reclama, consultanta si asistenta), care este situat intre 2 si 6 % din valoarea tranzactiei. Nu in ultimul rand, la achizitionarea unei locuinte, daca este noua, sunt de interes dotarile aferente si ce intra de fapt in respectivul pret, iar daca este veche, care este starea reala si functionalitatea instalatiilor sanitare / electrice si a utilitatilor, a parchetului, a usilor si ferestrelor, care daca necesita inlocuire sau reparatii capitale, vor creste de fapt pretul de achizitie prin investitii suplimentare. 

Evident, la fel importante si obligatorii de sesizat la vizionare, sunt vecinatatile respectivului apartament, starea scarii de bloc sau a liftului, microclimatul respectiv, afisierul de plata a costurilor de intretinere, restantele de plata, daca este sau nu un spatiu linistit sau zgomotos, fiind de exemplu interesanta chiar si parerea politistului de proximitate. Asta pentru ca o locuinta este o achizitie de lunga durata iar clientul – viitor locatar, are tot dreptul sa stie in ce mediu ambiental va locui, un numar de ani. Toate aceste elemente trebuie sumarizate atent, inainte de perfectarea tranzactiei imobiliare. Mai multe amanunte despre tranzactiile imobiliare gasiti pe www.gimo.ro